Στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έγινε χθες βράδυ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Ηλία Καφάογλου με τίτλο «Η Δημοκρατία στην Παραλία».

Για το συγκεκριμένο βιβλίο των εκδόσεων «Πόρτες» που προλόγισε ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ κ. Πάνος Χαραλάμπους, μίλησαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο ιστορικός κ. Βασίλης Μπογιατζής, η Αλεξία-Σοφία Παπαζαφειροπούλου Διδάκτωρ του ΕΜΠ, ο Άγγελος Βλάχος Εμπειρογνώμων Τουριστικής Πολιτικής και η Έφη Φαλίδα δημοσιογράφος της εφημερίδας «Νέα», η οποία έχει γράψει και το επίμετρο του βιβλίου.

tgl252xz

Την συζήτηση στην οποία παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου των γραμμάτων και τεχνών, συντόνισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, κα Σίσσυ Παπαθανασίου.

Το βιβλίο, με αφορμή το μαγιό δυο τεμαχίων που έκανε την εμφάνισή του στις 5 Ιουλίου 1046 και πήρε το όνομά του από την διάσημη ατόλη όπου οι ΗΠΑ έκαναν τις πρώτες πυρηνικές τους δοκιμές, διαπραγματεύεται τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της «Χρυσής Τριακονταετίας» (‘50, ‘60 & ’70) και φωτογραφίζει μια κοινωνία που διαρκώς πολεμά, συγκρούεται, αλλά και προοδεύει.

rptpncqr

Μέσα από το μπικίνι, απρόσμενα και λοξά, έρχεται ο Ηλίας Καφάογλου να μας ανοίξει σε αυτή την εποχή, να τη φωτίσει με παράξενους προβολείς, να συλλάβει αδιόρατες μέχρι τώρα πτυχές της και να μας ξαναθυμίσει πόσο φτωχά είναι τα σχήματά μας και πόσο πολυδιάστατη η κοινωνική πραγματικότητα.

Ίσως αυτό να υπαινίσσεται με ευγένεια ο ίδιος στο τέλος αυτού του δοκιμίου: «Γιατί τα κορμιά τόποι είναι των γεγονότων που διαγράφηκαν από την ιστορία και έτσι το μέλλον απαιτεί όλα όσα θα έπρεπε στο παρελθόν να είχαμε ρωτήσει».